rebbenblirkines.blogg.se

magisk medicin

Kategori: Allmänt

Olyckligtvis har jag gått och dragit på mig en förkylning så jag frågade min lärare idag om det fanns någon hokuspokus-medicin jag kunde köpa - det fanns det. Jag gick och köpte mig någon typ av kastanj som man ska lägga i hett vatten och låta svälla, och en flytande sörja mot halsont. Båda smakar riktigt vidrigt, men det återstår att se om det ger någon effekt. Än så länge känner jag ingen skillnad. 
 
På fredag är det prov som jag nämnde nyligen och det innebär "xuéxí hen duo" - study alot. Har suttit hela dagen med kastanjeté och snorpapper. Tyvärr är skorna inte klara än så får vänta tills jag får ett sms av skomakaren innan jag kan hämta dem. 
 
Såhär ser det ut när kastanjen har svällt i vattnet, och den lilla är kastanjens ursprungliga tillstånd ;)
 
Magisk medicin

xingxi'er

Kategori: Allmänt

Idag är det tisdag och dåligt väder, fram tills nu har det varit ganska varmt och skönt men nu har hösten kommit hit också. Behöver inte ha jacka än men tjocktröjan har åkt fram. Det enda positiva jag kommit fram till är att luften inte känns lika förorenad som när det är över 25 grader och att det känns mer acceptabelt att sitta hemma och kolla på sunes jul, med glögg och pepparkakor. Det har vi faktiskt gjort idag. En sväng till IKEA gjorde oss riktigt lyckliga, vi köpte pepparkaksdeg, julmust, glögg och lussebullar. Tacka gudarna för Ingvar Kamprad.
 
Denna vecka kommer vara kämpig med mycket plugg inför provet på fredag men till helgen blir det återigen halloweenfest för hela slanten på Guangxibei lu. Imorgon är förhoppningsvis mina skor klara, så då ska jag åka och hämta dem. Hoppas de blir bra! :)
 

halloween

Kategori: Allmänt

Mamma har nu åkt hem och jag tänkte lägga upp fler bilder från våra dagar tillsammans. Idag har vi varit i skolan igen som vanligt. I lördags hade vi en sjukt rolig kväll då vi va utklädda allihopa. Halloween firas ju trots allt två helger detta år, (i och med att halloween är nu på onsdag) så nästa helg kör vi igen. Vi va runt på tre ställen varav ett ställe vi inte varit på förut, The Geisha Club. Riktigt kul, men med tanke på att det var knökat med folk och jag hade på mig mina svarta vingar blev det svårt att dansa, så efter en stund drog vi vidare.
 
Här är jag, Anna, Alex, Emma och Felina. Vi bestämde oss för att vara änglar allihop. 
 
Priscilla och damerna
 
Mina änglar Anna och Emma
 
Här kommer bilder från dagarna med min fina mamma. Det va så mysigt att ha dig här
Efter att ha åkt upp i Pärlan så hittade vi riktigt skojiga souvenirer och en söt isbjörn i botten.
 
Nu håller även mamma med om att Pärlan är den finaste byggnaden i hela Shanghai
(lyckades inte vrida bilderna tyvärr)
 
Mamma provade på att vara långhårig brunett

STRÅLANDE AFFÄRER - ELLER SHOP TIL YOU DROP

Kategori: Allmänt

Gästbloggar även idag - bara så ni vet.
Idag gäller det att knyta ihop alla trådar och bocka av allt som återstår på önskelistan, både på shoppinglistan och sigthseeinglistan. Plockade upp en nyvaken Becca vid 10-tiden för att äta en gemensam frukost längs The Bund (strandpromenaden vid floden). Här är det en fantastisk utsikt mot Shanghais alla spektakulära hus på andra sidan.
 
Top model? 
 
Efter frukosten så flanerade vi tillbaka mot centrum längs Nanjing Road där vi tog en taxi till Jade Budda Tempel.
 
 
Det finns en buddafigur för varje smak, både arga, glada, dansande, ....  Kineserna stannar och ber framför sin favorit samt tänder rökelser och lägger mynt och sedlar runt omkring.
Välbalanserat 
 
Sen var vi och "hämtade" de sista väskorna på fakemarknaden. Köpte även solglasögon. Lyckades få ett par med progressiva glas som t o m funkade. Känns som att jag är färdigshoppad ett bra tag framöver. Blir en utmaning att få igen resväskan. I kväll ska vi äta middag i toppen på SAS Radissonhuset som har en fantastisk utsikt över hela stan. Ska avsluta mitt besök här i Shanghai på topp. I morgon bär det av hemåt igen. Det har varit några fantastiska dagar här tillsammans med Becca och jag längtar redan tills nästa gång jag får hälsa på henne någonstans i världen. 
Shanghai är väldigt extra allt. Man "blingar" t o m hela hus.
 
Tack och hej 
Marie
 
 
 

KÖPA VINGAR FÖR PENGARNA

Kategori: Allmänt

Detta är min blogg debut - har fått äran att vara gästbloggare idag. (mamma Marie alltså om det var nån som undrar). Jag hade sovmorgon idag också. Medan Becca var i skolan så tog jag en lugn förmiddag. Hann med en tur längs shoppinggatan och kollade läget. Konstaterar att det är svårt att hitta kläder i de vanliga affärerna. Små storlekar och konstig design. Inget för en välväxta norrlänningar. Stannade till en stund på torget och tittade på uppträdandet. Verkar vara en sorts dansuppvisning från någon skola eller liknande.
Torget vid Nanjing Road
 
När Becca var klar med dagens lektioner träffades vi för att äta lunch så att vi skulle vara väl förberedda för dagens utmaningar. Första uppdraget var - fixa Halloweenklädsel.  Vi hoppade in i en taxi och åkte till "maskerad marknaden". Den låg ca 15 min bort med taxi men turen vär väl värd besväret. Här inhandlades ett par fantastiska vingar av riktiga fjädrar. (tänk kråka så förstår ni ungefär vad jag menar). Beccas klasskompisar ska fira halloween tillsammans och göra det ordentligt. Temat för gänget är änglar och några ska vara vita och några svarta. Sen planeras det för glittriga damer med herrsällskap. Halloween verkar firas ambitiöst i Kina. 
 
Efter maskeradmarknaden så bar det av till fakemarknaden igen. Hade lite mer på listan att bocka av. Börjar bli fullt i resväskan nu så jag kommer att vara varmt klädd på hemresan. Eftermiddagskaffe på Starbucks... klent kaffe men ändå - man behöver en paus i detta hårta turisttempo. Nästa punkt på programmet är en promenad längs The Bund och sen ska vi äta middag på the Oriental Pearl. Oriental Pearl är en av Shanghais mest kända byggnader (den med bollen på mitten se Beccas tidigare bilder).
 
Shanghai är en jättehäftig stad med mycket som är västerländskt och välbekant, medan annat är fullständigt annorlunda. Kontrasterna är många, gammalt och nytt, fint och fult, fattiga och rika om vart annat. Det en väldigt märklig känsla att vara den som inte förstår. Man känner sig verkligen som en analfabet när man försöker läsa vägskyltar. Men Becca har blivit en riktig fena på att ta sig fram. Dirigerar taxichaufförerna vant, beställer kinesiska specialiteter på restaurangen, och prutar utan skrupler för att få bästa pris. Jag är riktig imponerad över hur mycket hon lärt sig på denna korta tid.
 
Nu ska vi vidare.. zai jian ( hej då ...)
 
 
 

mami is here!

Kategori: Allmänt

Nu ska jag ännu en gång försöka ta tag i bloggen och skriva vad jag håller på med här på andra sidan jordklotet. 
Mamma har äntligen kommit och hälsat på mig, så det har varit full rulle ända sen hon kom igår. Dagen började med att vi gick och åt på den japanska restaurangen, så gott, det tyckte även hon. Sen traskade vi bort till fakemarknaden och shoppade jackor, väskor och annat smått. Jag fick med mig en svart vinterjacka och mamma köpte en lång blå dunjacka, båda var superfina. Jag köpte även en mörkbrun väska, mulberry fake, men kanonbra kvalité. Vi fick även med oss en weekendbag. Sen blev det ett och ett annat nagellack också. 
 
Sen åkte vi och fick massage på ett ställe jag varit flera gånger på nu. Mamma lyxade till det med både huvud och axelmassage, fotmassage och pedikyr och medan jag nöjde mig med huvudmassage. Sen åkte vi till French Concession och åt middag. Det blev italienskt, en supergod pasta med massa svamp och gottigheter. 
 
Idag har vi verkligen varit effektiva. Efter skolan åkte vi till tygmarknaden och köpte lite allt möjligt, presenter i olika former och jag fick mig en mysig hoodie. Sen åkte vi till accocearmarknaden och letade efter pälskragar till jackor, man kan köpa riktigt fina pälsar för billiga pengar där. Efter detta blev det kaffepaus i Yuan garden. Efter att ha traskat runt på Yuan garden en stund tröttnade vi och åkte till kapsylöppnaren, den högsta byggnaden i Shanghai. Runt 400-500 m hög. Vi åkte ända upp till toppen och kollade på den fantastiska utsikten över Shanghai. Där uppe på toppen ser man verkligen hur långt staden sträcker sig. Kvällen avslutade vi på en kinesisk restaurang på Nanjing road med nudlar, kött, räkor, grönsaker, dumplings och annan plockmat, så gott!
 
Imorgon har vi återigen ett tajt schema, så det blir mer uppdatering imorgonkväll. 
 
Mamma provar jackor
 
Jag har äntligen kommit till skott och köpt min älskade jacka
 
Mamma smuttar på färskpressad vattenmelonjuice på massagestället
 
Då mamma agerar fotograf blir fler av denna typ av turistbilder tagna
 
Det blev streetfood till lunch, bästa nudlarna i stan
 
yum yum give me some
 
Mami 
 
Köpte en pandakeps, tyckte den passade perfekt
 
Fiskarna på Yuan garden
 
Yuan garden (har fler bilder men det tar sån tid att ladda upp så om ni vill se fler bilder är det bara att gå tillbaka i bloggen och kolla, har lagt upp bilder därifrån förut.)
 
Jag och min nya väska <3
 
Utsikt från Kapsylöppnaren

vakna, plugga, äta, sova

Kategori: Allmänt

Som rubriken lyder ser livet ut för mig just nu. Vaknar på morgonen, går till skolan, kommer hem äter lunch, gör läxan och sen vilar jag fram tills att det är dags att sova. Va dock på H&M häromdagen och köpte lite kläder, det piggade verkligen upp. Nu ser vi framemot helgen, det blir stor klassfest på fredag, då vi ska få med alla i klassen, förhoppningsvis. 
 
Annas Mamma som är norrlänning har precis kommit hit för att hälsa på Anna, kände att jag längtade hem väldigt mycket när jag fick höra den mysiga dialekten. Längtar så mycket till du kommer lilla Mami <3 
 
Nu ska vi gå och äta lite typisk kinesisk mat, kanske slipper jag äta komage eller grislever ;)
 
En liten review på hur det kan se ut när man beställer fel mat

lördag

Kategori: Allmänt

Måste erkänna att jag varit urdålig på att uppdatera det senaste. Efter skolan är man helt slut, då går vi hem och lagar lunch och efter det hittar vi oftast på något, åker och shoppar, IKEA, tygmarknaden eller lite hederligt turistande. På kvällarna orkar jag inte uppdatera både för att jag är dålig på att ta kort så har inte mycket att visa, och för att jag inte orkar skriva när jag är så trött. 
 
Nu är jag iallafall hyfsat pigg i och med att jag sov till halv 4 idag. Har blivit lite av en vana att sova så länge på lördagar då vi varje fredag går ut på kvällen. Nästan alltid så förfestar vi fram tills klockan blir 12-1, så utekvällarna blir oftast väldigt sena.
 
Idag lyckades vi iallafall ta oss utanför huset och för att äta middag. Vi åt på en Italiensk restaurang, och jag åt en sjukt god pasta. Dit går vi gärna tillbaka. Det var skönt att komma till en restaurang där alla talar riktigt bra engelska, annars brukar man få blanda kinesiska med lite engelska för att bli förstådd. Men måste säga att sen vi fick den nya läraren så tycker jag att jag blivit mycket bättre, och det går lättare att komma ihåg då vi repeterar allt ungefär sjuttioelva gånger. 
 
Här kommer en blandad kompott av bilder
 
Herr och fru Kines på IKEA för ett litet kvällssnack i pjamasen. Va verkligen tvungen att ta kort
 
Såhär blir det lite roligare att lära sig. Har varit och köpt färgpennor med glitter så jag kan måla lite fint. Lägg märke till de randiga kalasbyxorna, la ner exta mycket tid på dem
 
Ruí Bèi Ka och Yá Lì Shánda (våra kinesiska namn) - Jag och Alexandra från klassen
 
Alex och Marius provar på Gangnam style-dansen
 
Vi har uppmärksammat att kineser är trötta i stort sett hela tiden, man kan se dem sova lite överallt. Här har vi dem på KFC kl 4 på natten.
 

skoldags igen

Kategori: Allmänt

Insåg idag att jag inte bloggat sen i fredags, det har helt enkelt inte funnits tid. Både fredag och lördag var vi ute på nya klubbar, finns många riktigt bra här. Zapatas har blivit en favorit för att musiken är riktigt bra och det är i stort sett bara västerlänningar där. Bar Rouge är också väldigt nice då man får riktigt tjusiga drinkar. 
 
Igår va jag och kollade på de kläder jag sytt upp och de blev riktigt bra. Skjortan kopierade de exakt efter en jag bad de göra, i både svart och en mörk, mörk lila färg. Kappan blev också fin, inte riktigt som jag väntat mig men verkligen en fin kappa. Den var dock lite stor här och var, så de syr in den tills imorgon. Kommer nog bli en del uppsydda kläder härifrån, kineserna är onekligen duktiga. 
 
Idag ska vi åka och äta middag på IKEA. Det är så mysigt att åka dit ibland och bara känna sig lite svensk. Till lunch blev det den traditionella nudelsoppan, måste ju leva lite fattigt om jag ska få lyxmat (aka, köttbullar och potatismos) på IKEA ikväll. 
 
Allt är kanonbra här, förutom att vår tvättmaskin inte har fungerat på två veckor. Vi har klagat och klagat men det känns inte som att de tar oss seriöst för fem öre, men när vi kom hem från skolan idag så stod den en ny tvättmaskin ouppackad i tvättrummet. SWEEEET!
 
Level 2 i skolan har nu dragit igång och det känns riktigt bra. Ny lärare, lite annorlunda lärosätt än tidigare då vi mer koncentrerar oss på det svåra, grammatiken (som jag misslyckats med på båda proven) och lite annorlunda klass. Saknar dock vår gamla lärare lite, hon va så liten, söt och rolig. 
 
Hoppas allt är bra med er där hemma. Längtade faktiskt hem lite häromdagen ;)
 
Jag utanför tygmarknaden (som inte är på gatan som det kanske verkar, den ligger i ett stort hus), äter något som kallas för Shanghainese noodles
 

yu garden

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit riktigt turistiga och besökt Yu Garden som är en stor och jättefin trädgård och en av top ten attractions i Shanghai. Jag låter bilderna tala för sig själv. 
 
 
 
 
 
 

forever 21

Kategori: Allmänt

Jag och Emma traskade imorse bort till Forever 21 och shoppade, och herre va mycket kläder. Bestämde mig för att sätta på mig "fest-kläder-letar-ögonen" denna gång, då jag har lite tomt med det, och jag kom hem med två klänningar och en clutch. 
 
Ikväll ska vi ta oss till en restaurang med riktigt bra kinesisk mat tänkte vi. Men berättar mer om det ikväll :)
 
Här har vi det
 
Glad Emma som fått shoppa
 
Klänning nummer 1 och clutch
 
Klänning nummer 2

matlycka

Kategori: Allmänt

Idag har vi inte fått mycket gjort, en kort sväng till fakemarknaden och handlat mat på en internationell mataffär. Höjdpunkten va att få äta en stor skål sallad när jag kom hem, det fräschaste jag ätit sen jag kom hit. Lyckan att få äta lite isbergssallad och körsbärstomater har aldrig varit större, haha. Fick även med mig två nagellack och en sminkborste från fakemarknaden, så nu har jag glittriga naglar. 
 
Det är helt tomt i lägenheten nu i några dagar då tre av sex personer är i Nanjing och turistar. Tyvärr blir det ingen sväng till Hangzhou för oss som vi tänkt. Det får bli en annan gång. Anna bor på hotell med sin pojkvän så nu är det bara jag och Emma kvar som ska ha filmkväll och mys här hemma. Imorgon ska jag gå och köpa en billig telefon med ett kinesiskt simkort så jag kan ringa som jag vill. 
 
Är nu en riktigt glad tjej som får äta lite hemlagad mat. Till middag blir det potatis och lax

mysig middag

Kategori: Allmänt

Nu har jag precis kommit hem från en supermysig middag i french concession. Vi gick länge och letade efter en restaurang där det inte va svindyrt. Till slut hamnade vi på en tysk restaurang med dansande och sjungande tyskar,  mängder av öl och korv och tyskinspirerade outfits. Som tur var så va utbudet på menyn trevligare än bara korv och öl så det blev revben och klyftpotatis för hela slanten. Va riktigt gott att äta något annat än nudelsoppa och vatten till middag för en gångs skull. 
 
På bilden är Annas pojkvän som är här och hälsar på, Anna och lilla Emma längst ner

golden week

Kategori: Allmänt

oj oj oj, nu är det golden week i hela Kina vilket i stort sett innebär den enda lediga veckan på hela året i och med att kineser jobbar året om, pluggar från att solen går upp till att den går ner. Detta bidrar till att alla storstäder den här veckan är knökat med kineser (vilket det är i vanliga fall också) men nu är det hysteriskt. 
 
Igår var jag och Emma och sydde upp kläder, en kappa för 600 kr, och två skjortor för 150 kr st. Ska bli kul och se hur de blir, hoppas verkligen att de blir bra.
 
Den här kappan blev det, på ett ungefär men ska ha den lite mer figussydd. Kappan är från Zara, där den kostar 1800 kr.
 
Igår kväll va vi ute igen, denna gång på ett ställe där det bara är västerlänningar och riktigt bra musik, så kvällen igår blev riktigt lyckad. Innan vi gick ut va vi som vanligt i vår lägenhet med några från klassen och spelade roliga spel.